Liczba postów: 804
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
zawartość chwilowo niedostępna
Liczba postów: 307
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Film już jest publiczny.
Ktoś ? Coś ?
Liczba postów: 1,474
Liczba wątków: 25
Reputacja:
119
Masz uszkodzoną (lub nie masz jej wcale) kość pamięci CMOS RAM U25 na płycie głównej.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Reputacja:
119
Pamięci RAM się nie programuje.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Jak już zauważyłeś jestem laikiem w tym temacie.. czy mógłbym liczyć na Waszą pomoc ?
Reputacja:
0
Poczytałem w google, widzę tą kość na zdjeciach. Jutro spróbuję odszukać ja na płycie, z tego co widzę jest jest na podstawce. Jeśli i u mnie tak będzie to spróbuję ja wyjąć i przeczyszczę styki. Na płycie widziałem również baterie AA paluszki wyglądają na bardzo stare może warto je wymienić ? Trochę boję się ingerować w płytę żeby bardziej nie popsuć.
Reputacja:
119
Jeżeli baterie są wciąż na płycie, to najpewniej wylał się z nich elektrolit. To może spowodować poważne uszkodzenia, m.in. wspomnianej pamięci. Wyjmij te baterie i obejrzyj dokładnie okolice na górze i pod spodem płyty.
Reputacja:
0
Niestety kość U25 nie jest na podstawce a wlutowana w płytę. oprócz tego migają diody Blanking 10 raz i jedno mignięcie diody DIAGNOSTICS
Baterie wymienione nie były wylane na płycie nie ma śladów ingerencji kwasu z baterii.
Ktoś może zajmuje się serwisem takich urządzeń i jest z okolic Szczecina ? Nie chciałbym zepsuć bardziej niż jest.